Îngrijire personală
martie 24, 2023 2023-11-20 14:17Îngrijire personală
Îngrijire personală
Îngrijire personală
Se înțelege de la sine că părinții sunt cei care se ocupă de îngrijire, dar și de igiena personală a copilului. Când începe această provocare? Imediat după ce copilul s-a născut. Totodată, în atribuțiile părinților regăsim menținerea sănătății și prevenirea îmbolnăvirii celui mic.
Este foarte important însă și ca cei mici să învețe despre igienă. Despre ceea ce este de făcut pentru ca aceasta să fie una cât mai optimă.
Copiii au nevoie și de intimitate și motivație în acest sens. Ei văd în părinți un exemplu pozitiv. Astfel, cea mai bună modalitate de a le dezvolta acestora obiceiuri sănătoase privind igiena este prin a fi un exemplu sănătos pentru copilul tău.
Ritualul zilnic de igienă a fiecărui copil trebuie să cuprindă următoarele reguli de bază: spălat pe mâini (de fiecare dată înainte de masă, atunci când se întoarce de afară, ori de câte ori folosește toaleta); duș zilnic; spălat pe dinți în fiecare dimineață și seară.
De ce este importantă îngrijirea și igiena personală?
Există numeroase beneficii pentru care fiecare copil trebuie încurajat să învețe să se ocupe singur de îngrijire și igienă. De asemenea, trebuie învățat să le mențină.
Acest lucru îi permite să evite anumite boli și infecții. Să aibă o imagine sănătoasă despre sine. Totodată, prin intermediul acestui ritual, creste și încrederea de sine a acestuia.
În plus, o bună igienă are și multe implicații pozitive în devoltarea socială, dar și în viața profesională pe termen lung.
Toți copiii care trăiesc în condiții în care igiena este una precară, se îmbolnăvesc mai des. În același timp, pot întâmpina numeroase probleme de natură socială.
Cum îi învățăm pe copii normele de îngrijire și igienă?
Ne referim aici la toate comportamentele care susțin sănătatea. Spălarea mâinilor, acoperirea nasului când strănută și periajul dinților fac parte din ceea ce copilul trebuie să asimileze.
Astfel de ritualuri trebuie învățate încă de pe vremea copilăriei, de la cele mai fragede vârste.
Rolul părinților este acela de a-i ajuta pe cei mici să învețe și să dezvolte rutine și obiceiuri pentru o viață sănătoasă.
De asemenea, educarea copiilor în ceea ce privește igiena reprezintă cea mai bună modalitate de a evita răspândirea bolilor și a infecțiilor.
Principiile acesteia trebuie să facă parte din viața de zi cu zi a micuțului tău. Cea mai rapidă modalitate de a-l obișnui cu ele este ca tu să fii propriul lui exemplu.
Sfaturi pentru iginea copiilor
Explicați-le copiilor conceptul de bacterii și germeni, cum îi pot contacta și ce se poate întâmpla atunci când nu respectă ritualul zilnic de îngrijire. Cei mici trebuie să înțeleagă de ce este important să aibă grijă de sănătatea și de corpul lor.
Stabiliți împreună cu el o rutină de igienă personală. De asemenea, puteți folosi diferite tabele, să poată vedea mai bine și mai ușor ce anume are de făcut.
În plus, fiecare părinte trebuie să fie un exemplu pentru copilul lui. Pentru a-l încuraja să urmeze cele mai bune practici de igienă, trebuie să vadă că și adulții din jurul lui fac asta. Puteți face diferite lucruri împreună, de la spălatul mâinilor, curățarea bucătăriei și a mesei, până la spălatul pe dinți.