Mobilă pentru camera copilului

Rafturi și polițe – 10 moduri de a organiza camera copilului

dulapuri rafturi polite copii

Rafturi și polițe – 10 moduri de a organiza camera copilului

De la modalități de depozitare a jucăriilor, hainelor, cărților și până la rafturi și polițe necesare obiectelor pentru școală, fiecare familie are propriile nevoi în ceea ce privește mobilierul pentru copii.

Cu ajutorul unor idei de depozitare funcționale și, de ce nu, distractive, spațiul din camera copilului sau chiar din living poate fi menținut liber și ordonat. Deși s-ar putea ca cei mici să nu fie de acord, camerele ideale pentru copii nu sunt cele care sunt pline de jucării sau de lucruri pentru școală.

Studiile arată că, atunci când mediul unui copil este relaxant și organizat, este probabil ca această stare să îl influențeze și pe el. Cu alte cuvinte, eficientizarea spațiului copilului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții le pot face pentru copii lor.

CUPRINS

Ordinea, o provocare zilnică

  • Nu uita că ”less is more”.
  • Include copilul în organizarea camerei.
  • Selectează lucrurile cu adevărat necesare.
  • Clasifică și grupează lucrurile.
  • Delimitează diferite zone ale camerei.
  • Depozitează lucrurile.
  • Folosește etichete.
  • Creează spații de stocare „ascunse”.
  • Dedică un spațiu „colecțiilor”.
  • Învață-l pe copil să mențină curățenia.

Ordinea, o provocare zilnică

Indiferent dacă ai un copil mic, pre-adolescent sau adolescent, păstrarea ordinii poate fi o provocare constantă. Așadar, organizarea unei camere pentru copii în care mobilierul să asigure un acces ușor la lucrurile de care are nevoie copilul este recomandat de experți.

Dacă dorești să urmezi strategii de organizare simple, dar eficiente, ai nevoie de piese de mobilier pentru depozitare. Modelele de rafturi și polițe de depozitare personalizate sunt recomandate astăzi de toți adepții filosofiei Montessori.  Mobilierul tip Montessori este realizat în tot mai multe ateliere de producție de mobilier din întreaga lume, tocmai datorită beneficiilor pe care le aduce creșterii și dezvoltării copiilor.

1. Nu uita că ”less is more”

Ordinea în camera copiilor poate începe cu organizarea jucăriilor. La acest capitol, niciodată nu se aplică principiul „cu cât mai mult, cu atât mai bine”. La fel ca și adulții, copiii pot deveni copleșiți și suprastimulați de prea multe lucruri. Cu cât camera unui copil este mai ordonată, cu atât îi crește acestuia capacitatea de joacă creativă. De asemenea, va avea un somn mai odihnitor.

Dacă ții acest lucru permanent în minte și nu cedezi presiunii și rugăminților de a cumpăra mai mult, în cele din urmă și copilul se va simți confortabil înconjurat de lucruri mai puține și frumos așezate pe polițe și rafturi joase, fără uși sau sertare.

2. Include copilul în organizarea camerei - modelele de rafturi și polițe Gaudino te vor ajuta

Știm că organizarea camerei copilului poate fi făcută mai ușor atunci când acesta nu este prin preajmă. Totuși, este important să reții că, fiind vorba despre spațiul lui de siguranță, lucrurile cu care se înconjoară au adesea o semnificație emoțională importantă. Din acest motiv, este important să îți implici copilul în acest proces. Acest lucru este valabil mai ales când vine rândul ordonării lucrurilor lui preferate. Experții spun că, în acest fel, copilului nu îi va fi teamă de acest tip de proces în viitor. 

De asemenea, este important să îl implici pe copil în momentul în care dorești să donezi din jucării, haine sau cărți. De ce? Pentru că doar așa copilul poate percepe importanța împărtășirii și a dăruirii. Așa va ști că gestul lui poate să îi facă fericiți pe alți copii.

3. Selectează lucrurile cu adevărat necesare

Organizarea camerei copilui este un proces complex. Nu este recomandat să încerci să-l bifezi într-o singură zi. 

Fie că este vorba de un birou, de rafturi și polițe sau o noptieră, piesele de mobilier din dormitoarele copiilor pot deveni rapid pline cu de toate. Prima sarcină ar trebui să fie sortarea și renunțarea la lucrurile care nu sunt necesare. Apoi, organizarea celor de care copilul are cu adevărat nevoie. Această nouă ordine va crea automat o energie mai ordonată în întreg spațiul camerei.

4. Clasifică și grupează lucrurile

O metodă bună de organizare este clasificarea lucrurilor pe categorii. De exemplu, pe tipuri de jucării.

Odată ce toate au fost clasificate, discută cu copilul, pentru a afla cu care se joacă încă și cu care nu. Profită de ocazie pentru a reduce și numărul duplicatelor. Încearcă să limitezi totul la doar câteva bucăți din fiecare categorie. Donează orice lucru extra, precum și orice obiect pe care copilul le-a depășit ca vârstă.

5. Delimitează diferite zone ale camerei

La fel cum ai face atunci când îți organizezi ție dormitorul, gândește-te la modul în care micuțul tău folosește spațiul și aranjează lucrurile în consecință. Delimitează zonele pentru dormit, îmbrăcat, joacă, studiu și așa mai departe, oferind o structură camerei. Apoi alege mobila ideală pentru fiecare zonă din camera copilului tău și crează un mediu propice dezvoltării lui armonioase: un pat tip Montessori confortabil și sigur; masă și scaune ce asigură poziția corectă și o atenție prelungită; rafturi și polițe solide care oferă accesibilitate, vizibilitate și responsabilitate copilului, pe măsură ce crește. 

6. Depozitează lucrurile pe rafturi și polițe

Pentru spațiile de depozitare din camera copiilor, cutiile și recipientele transparente prin care se poate vedea ce se află înăuntru și fără capac fac ordinea mult mai ușoară. Cutiile compartimentate sunt grozave pentru depozitarea jucăriilor pe rafturi, mai ales a celor cu o mulțime de piese mici, cum ar fi Lego sau jocurile de societate.

7. Folosește etichete

Fie că organizezi jucării, cărți, rechizite școlare sau haine pentru copii, etichetarea lucrurilor te ajută să îți amintești ce și unde ai pus. Adăugă o imagine alături de cuvânt dacă dorești ca și copilul să recunoască categoria de lucruri și să își găsească singur ce are nevoie, deși nu este încă la nivelul la care poate citit singur.

8. Creează spații de stocare „ascunse”

Ce te faci însă dacă nu ai suficient spațiu de depozitare pentru toate lucrurile copilului? Pe lângă ideile obișnuite de depozitare există o mulțime de moduri de a utiliza spațiul ”ascuns”, cum ar fi spațiul de sub pat, cârligele fixate pe partea din spate a ușii, partea superioară a unui dulap etc.

În acest tip de spații poți depozita lucruri pe care nu le folosești atât de des sau lucruri sezoniere, în timp ce pe rafturi poți plasa câteva obiecte prețioase: fotografii, cărți, obiecte de decor alături de jucării sau orice altceva dorești să îți fie la îndemână.

9. Dedică un spațiu „colecțiilor”

Copiilor le place să colecționeze lucruri, de la crenguțe, bănuți, cărți poștale, modele Lego, creații artizanale... oricât de neînsemnate ar putea părea acestea în ochii adulților, nu sunt deloc considerate ca provocând vreo dezordine, de către copii. Așa că e cel mai bine să desemnezi un spațiu de depozitare pentru aceste ”colecții” chiar de la început. Ideea e ca acest spațiu să fie accesibil, astfel încât copilul să simtă că este „a lui”. 

10. Învață-l pe copil să mențină curățenia

După ce ai terminat de organizat camera copilui vei constata însă că partea ce mai grea abia începe, și anume să te asiguri că rămâne așa. Pentru a menține spațiul ordonat, este vital să îți încurajați copilul sau copiii să respecte organizarea și sistemele aflate la dispoziție. Îți vor mulțumi pentru asta mai târziu în viață!

Depozitarea accesibilă și mobilierul simplu sunt cheia ordinii; puțini copii se nasc organizatori, așa că depinde cu adevărat de tine, ca părinte, să-i ajuți să învețe arta organizării camerei proprii. Îți propunem o selecție de rafturi și spații de depozitare Gaudino care sunt foarte simple, dar sigure, rezistente și oferă accesibilitate și vizibilitate copilului tău pe măsură ce crește. 

Suntem alături de tine pentru orice model personalizat pe care îl poți comanda la noi în atelier. 

(sursa: homesandgardens.com)

X