Mobilier Montessori

Ghid Montessori pentru acasă

Ghid Montessori acasa

Ghid Montessori pentru acasă

Rădăcinile educației Montessori se găsesc în Italia rurală, unde Maria Montessori a fost rugată să ajute la educarea orfanilor. Ea a descoperit că anumite resurse, inclusiv modul în care au fost organizate sălile de clasă, au avut un impact asupra copiilor: cum au învățat aceștia, ce abilități și-au dezvoltat și ce informații rețineau. Prin experimentare și analiză atentă, Maria Montessori a reușit să dezvolte materiale și să organizeze sălile de clasă astfel încât să îi ajutate pe copii să înțeleagă chiar și cele mai dificile concepte. Întrucât toate aceste sunt posibile atât la grădiniță/școală, cât și acasă, vă oferim un mic ghid Montessori pentru acasă.

CUPRINS

Cum ajută principiile Montessori dezvoltarea copiilor?

De ce e bună învățarea prin încercare și eroare?

Cum să începi să aplici metoda Montessori acasă?

  • Dă-i copilului tău treburi de făcut
  • Creează un mediu Montessori acasă 
  • Alege instrumente, materiale și mobilier potrivite vârstei copilului
  • Promovează autonomia copiilor
  • Încurajează-ți copilul să învețe din natură

Câteva activități simple pentru a încorpora metoda Montessori acasă

Cum ajută principiile Montessori dezvoltarea copiilor?

Conform filozofiei Montessori, anumite principii pot sprijini copiii să învețe. De exemplu:

  • În mediul potrivit, fiecare copil poate prospera;
  • Cu cât copiii joacă un rol activ în propria lor educație, cu atât învață mai bine;
  • Copiiilor trebuie să li se permită să experimenteze, să inventeze și să fie creativi, pentru a învăța mai bine;
  • Jocurile și activitățile de gândire critică sunt benefice pentru învățare;
  • Visarea cu ochii deschiși este o parte importantă a învățării.

Astăzi, aceste principii inspirate de Montessori vă pot ajuta să identificați elementele esențiale ale materialelor Montessori pentru acasă.

De ce e bună învățarea prin încercare și eroare?

Includerea metodelor Montessori acasă este posibilă pentru fiecare părinte. De ce? Deoarece această filozofie a educației se bazează pe principii clare. Maria Montessori credea că încurajarea copiilor să participe cât mai mult posibil la viața de familie, de zi cu zi, este modalitatea cea mai simplă și cea mai naturală de a-i ajuta să dezvolte abilități importante. Aplicarea metodei Montessori acasă înseamnă așadar să îi permiți copilului tău să joace un rol activ în educația sa: să experimenteze, să viseze, să facă lucrurile cu mâinile lui și să învețe prin încercare și chiar prin eroare.

Cum începi aplicarea metodei Montessori acasă?

  • Dă-i copilului tău treburi de făcut

Experții sunt de acord că, cu cât copiii încep să participe mai devreme la treburile casnice, cu atât sunt mai mari șansele ca ei să crească autonomi, responsabili, independenți și responsabili. Și Maria Montessori credea că permițându-le copiilor să participe pe deplin la activitățile de zi cu zi îi va ajuta să dezvolte abilități importante. Îi va învăța că sunt capabili de succes.  Așadar, încorporarea metodei Montessori acasă poate începe prin a-i permite copilului tău să se simtă independent, pur și simplu dându-i treburi de făcut.

Iată câteva sarcini simple pe care chiar și cei mai mici copii le pot face: așează masa; șterg praful de pe mobilierul aflat la nivelul lor; mătură în zone mai ușor accesibile; pun hainele murdare în coșul de rufe etc.

  • Creează un mediu Montessori acasă

Montessori era convinsă că mulți copii nu au reușit să-și dezvolte abilități importante, deoarece mediul lor nu a fost de așa natură încât să-i susțină să reușească. Pentru a-ți ajuta copilul să reușească, poți face câteva lucruri simple pentru a amenaja un mediu Montessori acasă; un spațiu în care copilul să poată accesa cu ușurință tot ceea ce are nevoie pentru viața de zi cu zi, fără intervenția părintelui:

  • Asigură-te că cel mic are un acces facil la lucruri. Plasează tot ce are acesta nevoie în locuri ușor accesibile, care îi permit să ajungă singur la ele;
  • Folosește rafturi joase sau depozitarea pe polițe. De ce? Pentru un acces ușor și pentru a-ți învăța copilul să facă ordine, de la o vârstă fragedă;
  • Folosește scaune și mese care îi permit copilului să își organizeze materialele cu care lucrează și să aibă o poziție corectă.
  • Alege instrumente, materiale și mobilier potrivite vârstei copilului

Alegerea instrumentelor, materialelor și mobilierului adecvate vârstei facilitează participarea și succesul copiilor în activitățile de zi cu zi. Spre exemplu, în timp ce o masă și scaunele cu înălțimea corectă ajută la menținerea sănătății coloanei vertebrale, tacâmurile adecvate vârstei îi pot ajuta chiar și pe cei mai mici să învețe să mănânce singuri. Mai mult, cu ajutorul unor cuțite prietenoase pentru copii, aceștia pot participa la pregătirea meselor de familie, tăind fructe și legume moi.

  • Promovează autonomia copiilor

Alegând materiale și mobilier Montessori, tu ca părinte promovezi autonomia copiilor, în sensul că:

  • Permiți copilului să aleagă activitățile în care dorește să se implice;
  • Eviți să faci lucruri pentru copil, dacă acesta poate face singur acele lucruri;
  • Optezi pentru instrumente care facilitează reușita (de exemplu, rafturi joase pentru ordonarea jucăriilor; pantofi cu scai, nu cu șireturi; etichete „Zilele săptămânii” pentru a ști ce trebuie să ia la școală în anumite zile ale săptămânii etc.).
  • Încurajează-ți copilul să învețe din natură

Educația Montessori promovează materialele naturale și simple pentru a stârni creativitatea copiilor. Exact ca pe vremuri, atunci când Maria Montessori avea la dispoziție, pentru a le preda orfanilor, doar materialele simple pe care le găsea în mediul natural din Italia rurală. Montessori credea că păstrarea simplității este benefică pentru dezvoltarea copilului.

Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a aplica metoda Montessori acasă:

  • Permite-i copilului să observe lumea din jurul lui, cât mai des posibil, prin conectarea cu natura;
  • Nu-i cumpăra jucării în exces întrucât, ontrar credinței populare, prea multe jucării distrag atenția copilului, îi înăbușă creativitatea și dorința de a explora alte opțiuni în mediul înconjurător;
  • Asigură-te că copilul iese să se joace în aer liber, cât mai des posibil și împreună cu alți copii, întrucât asta îl va învăța despre cooperare și munca în echipă.

Câteva activități simple pentru a încorpora metoda Montessori acasă

Cu siguranță ai deja acasă multe lucruri pe care le poți folosi pentru a-ți implica copilul în învățare și pentru a-l ajuta să dezvolte abilități importante, cum ar fi cele motorii fine sau de rezolvare a problemelor.

Iată câteva activități simple pe care le poți face cu copiii mici, folosind obiecte de prin gospodărie:

  • Ia o cutie veche de șervețele. Umple-o cu benzi de material viu colorat sau cu panglici sau eșarfe. Lasă copilul să le scoată și apoi îndesă-le din nou în cutie. Este o activitate super distractivă, care îl va ajuta să-și dezvolte abilitățile motorii fine;
  • Pentru cuburi de construcție personalizate folosește cutii de dimensiuni medii, pe care le ai deja acasă - o dimensiune perfectă pentru degețelele mici;
  • Pentru a dezvolta abilitățile de percepție vizuală, înfășoară cutiile folosind hârtie viu colorată (în loc să cumperi unele din plastic);
  • O activitate sportivă perfectă pentru bebelușul tău poate însemna să stivuiești pături și perne și să îl lași să se târască peste ele. 
  • Oferă-i copilului șansa de a construi o piramidă din obiecte pe care le poate stivui (pahare mari de plastic, recipiente mai mici de plastic, cutii mici) și urmărește-le cum le doboară din nou.
  • Folosește o cutie suficient de mare și rezistentă pentru a construi un tunel de carton prin care cel mic să se târască. Astfel, își va întări abilitățile motorii grosiere.

Nu în ultimul rând asigură-te că spațiul copilului tău este mobilat cu pat Montessori, scaune și mese, rafturi și polițe și obiecte de joacă care sprijină tot ceea ce tu dorești pentru acesta: o dezvoltare armonioasă prin învățarea cu bucurie! 

Poți comanda mobila personalizată a celui mic chiar la atelierul Gaudino, unde vă primim cu drag pe amândoi! 😊  

Ce aduce lumea lui ”Da” din pedagogia Montessori?

Atât în cazul părinților, cât și al educatorilor, înțelegerea principiilor Montessori și a raționamentului din spatele lor, cum ar fi motivul pentru care folosim fraze pozitive cu copiii, poate însemna un sprijin real pentru dezvoltarea independenței, autonomiei și încrederii în sine a copiilor. Oferindu-le o lume a lui „Da” le oferim o lume plină de posibilități nesfârșite. Posibilități pe care cei mici să le exploreze. La Gaudino, te putem ajuta cu mobilierul Montessori personalizat, creat cu bucurie pentru a aduce bucurie. Ne poți solicita o ofertă personalizată aici.

X